Nowy rok i inne nowości

07.09.2014

Rozpoczęliśmy nowy rok szkolny wieloma nowościami. Przede wszystkim została ukończona pierwsza część modernizacji naszego domu. Odnowione zostały wszystkie pokoje mieszkalne i całkowicie wymienione umeblowanie.

Przeorganizowaliśmy nieco jadalnię i mamy już pozwolenie na remont części, gdzie dawno nikt nie mieszkał. W ten sposób będzie mogło znaleźć miejsce w Bursie 25 wychowanków. Odnowiona jest kaplica i mieszkanie kleryka, który jest na praktyce. W zasadzie mamy w tym roku nawet dwóch kleryków: Przemka i Pawła. Teraz więc jest nas więcej niż w ubiegłym roku, bo dziewiętnastu! Wszystkie łóżka są na dziś zajęte. Dwunastka, to ubiegłoroczni mieszkańcy. Dołączyło do nas siedmiu - głównie pierwszoklasistów.

Na nowy skład zapracowała na pewno zbudowana od podstaw obecna strona internetowa. Zrobił się też ostatnio ruch na naszym profilu facebook'owym. Dziś odnotowaliśmy setne polubienie tego profilu :) Przy okazji zatem wszystkim przyjaciołom, dobroczyńcom i fanom dziękujemy :) Nadal liczymy na reklamę, modlitwę i wsparcie naszego domu.

Nie mamy wątpliwości, że to miejsce, które powołał do istnienia bp Czesław Domin jest potrzebne. Tuż przed rozpoczęciem roku szkolnego na honorowym miejscu powiesiliśmy w domu jego portret, skąd na nas dobrotliwie patrzy :) Ks. Wacławowi Grądalskiemu i Marysi Szypszak z Fundacji bpa Domina dziękujemy za ten prezent!

Co bardzo cieszy, chłopcy nie tylko przyjmują Bursę jako dar, ale i sami - z własnej inicjatywy - potrafią dzielić się i to czymś niesłychanie cennym! Widać tona tym klipie.